Keuzestress

Zoveel aanbieders, wie moet je kiezen? Keuzestress! De volgende aspecten kunnen meespelen bij het vinden van de meest geschikte bouwer voor je website

 

Welk website systeem

In welk systeem of systemen is de websitebouwer gespecialiseerd? Wordpress, Joomla!, Drupal, webshops etc.   

Ervaring

Hoe veel ervaring en daarmee opgebouwde kennis heeft de websitebouwer?  

Beheer

Afhankelijk van je wensen en de bij jou of je bedrijf aanwezige kennis over het beheren van websites, is het van belang dat de juiste benadering tot het beheer van de website gekozen wordt. Kan de bouwer je hierin bieden wat je wil of nodig hebt?   

Grafische bekwaamheid

Globaal gezien bestaat een website uit een stuk techniek met daaroverheen een grafische schil (de template of het thema) die de vormgeving en de plaatsing van de elementen in de site voor het grootste deel bepaald.

Is er naast de benodigde technische kennis ook voldoende kennis van grafische vormgeving in huis om je website niet alleen functioneel, maar ook mooi vorm te geven? Wordt de template of het thema geheel op maat voor je ontworpen of wordt een standaard template als basis gebruikt?

Dit kan allemaal van invloed zijn op de mogelijkheden en kosten voor aanpassingen die, ook in de toekomst, nodig zouden kunnen zijn.   

Stijl & smaak

Iedereen is anders en smaken verschillen. Dat gaat voor jou en je bedrijf op, maar ook voor de bouwer van je website. Bekijk het portfolio van de websitebouwer helemaal. Staat de stijl waarin gewerkt wordt je aan?  

Kwaliteit

Bezoek de websites uit het portfolio van de websitebouwer.

Kom je vaker niet functionerende pagina's tegen, functies die eigenlijk niet gebruikt worden, slordigheden etc? Hoewel dit soort zaken ook kunnen worden veroorzaakt door eigen aanpassingen door de eigenaar van de site en niet door de websitebouwer veroorzaakt hoeven te zijn, kan het toch een beeld geven van de nauwkeurigheid en mate van toewijding van de bouwer. Je wilt je website tenslotte niet online hebben met een pagina waarop staat "Voer hier je eigen tekst in".

Ook zeker niet onbelangrijk is de gebruiksvriendelijkheid voor bezoekers van een website. Hoe makkelijk zijn de websites die de bouwer eerder maakte te navigeren? Is de structuur logisch opgezet en kun je informatie gemakkelijk vinden? Hoe ziet de website er uit op diverse apparaten, zoals bijvoorbeeld op een tablet of smartphone?    

Hosting

Om online zichtbaar te zijn moet een website natuurlijk op het internet staan. Er zijn verschillende vormen van hosting mogelijk en de verschillende pakketten bij de diverse aanbieders kunnen sterk in prijs en kwaliteit verschillen.

Goede, kwalitatieve hosting is echter wel belangrijk als je je website snel, veilig en voortdurend online wilt hebben.

Informeer naar de mogelijkheden voor de hosting van je website bij de websitebouwer. Wil je zelf je hosting regelen of wil je dit via de bouwer van je site laten verlopen? Wat voor soort hostingvorm wil je, kan de bouwer je deze aanbieden en tegen welke prijs?  

Continuïteit

In hoeverre ben je na oplevering van je website nog afhankelijk van de websitebouwer. Kan je website desgewenst gemakkelijk overgenomen worden door een andere beheerder? Welke services biedt de bouwer je ook nog na de oplevering?  

Budget

Soms is goedkoop duurkoop. Dit is ook bij websites het geval, dus kijk niet alleen naar de prijs onderaan de offerte, maar neem de overige genoemde punten ook in acht.

Als je meerdere offertes hebt aangevraagd bij verschillende bouwers kun je deze niet klakkeloos met elkaar vergelijken. Dit is alleen mogelijk als alle specificaties exact gelijk zijn, anders ben je appels met peren aan het vergelijken.   

Klikt het wel

Los van al deze zaken is het zeker van belang dat er een klik is tussen jou en de websitebouwer. Het betreft tenslotte hopelijk een langdurige samenwerking en het is wel zo fijn als die prettig verloopt. Daarom is het verstandig om, voor je een offerte accepteert, ook persoonlijk (via een bezoek of telefoongesprek) contact op te nemen met de aanbieder.

Spreken jullie dezelfde taal en hoe servicegericht komt de websitebouwer over? Heb je er echt een goed gevoel bij? Wees niet bang om (kritische) vragen te stellen, een goede dienstverlener zal ze graag beantwoorden.

  


Wat bepaald de prijs van een website? Als je je goed voorbereid kun je de offertes beter vergelijken en vat krijgen op je budget.