Zelf beheren

Wil je je website zelf geheel of gedeeltelijk beheren of kun je dit beter laten doen? En hoe moeilijk of makkelijk is zelf beheren eigenlijk?

 

Aanpassingen en onderhoud

Het beheer van een CMS website bestaat globaal gezien uit drie delen:

Inhoudelijke aanpassingen
zoals aanpassingen aan de inhoud (o.a. teksten en afbeeldingen) binnen de website.

Template of thema aanpassingen
zoals aanpassingen aan de vormgeving of lay out van de website.

Technisch onderhoud
zoals het up to date houden of toevoegen van software die voor de website gebruikt wordt en het oplossen van problemen.


  

Voor- en achterzijde beheer

Achterzijde beheer

Een CMS website kan geheel vanuit de achterzijde beheerd worden. Hier kan de inhoud en opzet van de website aangepast worden, maar kan ook het technisch onderhoud plaats vinden.

Voorzijde beheer

Sommige CMS websites zijn tevens geschikt voor beheer vanuit de voorzijde. Het voorzijde beheer kan in verschillende gradaties ingebouwd worden zodat rekening gehouden kan worden met de aanwezige kennis om zo het gebruikersgemak te vergroten.

Het grote voordeel van voorzijde beheer is dat alleen die beheerfuncties beschikbaar worden gemaakt die je ook daadwerkelijk nodig hebt om je site te beheren zoals jij dat wilt.


 

Hoe moeilijk of makkelijk is zelf beheren?

Wordpress

Omdat Wordpress beperkter is qua mogelijkheden en de website via de achterzijde eenvoudiger te beheren is dan bijvoorbeeld een Joomla website, worden Wordpress websites vaker met alleen achterzijde beheer aangeboden.

Wanneer je best handig bent zou je de inhoud van een Wordpress website zelf vanuit de achterzijde kunnen aanpassen. Ben je nog handiger dan zou je de website ook zelf vanuit de achterzijde technisch kunnen onderhouden.

Zo eenvoudig als dit voor een websitebouwer is, is het echter niet voor iedereen, dus je moet wel bereid zijn om een leertraject in te gaan als je hiervoor zou kiezen.

Joomla!

Goed ingebouwd voorzijde beheer in een Joomla! website werkt heel wat eenvoudiger omdat veel acties vooraf ingecodeerd en automatisch uitgevoerd kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld de opmaak en het categoriseren van je teksten of het op maat maken van je afbeeldingen.

Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je per ongeluk op verkeerde 'knopjes' klikt waardoor je wellicht onbedoeld een probleem in je website zou kunnen veroorzaken, want kritieke website onderdelen blijven alleen beschikbaar via de achterzijde van de website.

Het gebruikersgemak is groot en het levert tijdswinst op. Zo hoef je nergens over na te denken en is het aanpassen van je website een fluitje van een cent geworden.

Drupal

Ook in een Drupal website kan geavanceerd voorzijde beheer uitstekend ingebouwd worden.


 

Zelf doen of laten doen?

Afhankelijk van hoe handig je bent en hoeveel tijd je naast het runnen van je bedrijf wilt spenderen aan je website, kun je er voor kiezen om het gehele beheer of een deel daarvan uit te besteden aan de website bouwer.

In de servicepakketten van Zalesto is basic technisch onderhoud altijd inbegrepen en daarbij komen een aantal uren support die zeer flexibel inzetbaar zijn.

Zo bepaal je zelf telkens opnieuw hoeveel tijd je aan je website wilt besteden en wat je bij ons neer wilt leggen.

 

  


Om je website online zichtbaar te maken moet deze geplaatst worden op een computer (server) die altijd verbonden is met het internet. Dit heet 'hosting'.