Wat kost het

Websites zijn er in alle prijsklassen, van enkele honderden euro's tot enkele tienduizenden euro's. Je kunt het vergelijken met een auto, die heb je ook in verschillende prijsklassen want de ene auto is de andere niet.

 

Wat bepaalt de prijs van een website?

1. De basis waarin de website gebouwd wordt

Wanneer de website in een Open Source CMS (Content Management Systeem) gebouwd wordt is deze goedkoper dan wanneer deze in een CMS met licentie aangeboden wordt. Dit komt omdat Open Source systemen gratis zijn en licentie CMS systemen niet. Met een Open Source CMS ben je bovendien niet afhankelijk van de aanbieder zodat je desgewenst gemakkelijk over kan stappen naar een andere bouwer.

Mede daarom bouwt Zalesto in het Open Source CMS Joomla, zodat je website nu maar ook later betaalbaar blijft. 

2. De complexiteit van de website

Een eenvoudige presentatie van je bedrijf met alleen tekst en afbeeldingen is goedkoper dan een meer complexe website waarin meer functionaliteit en interactie met de bezoeker van de website gewenst is.

Extra functionaliteit kan ervoor zorgen dat je website optimaal voor je bedrijf ingezet kan worden, om jou en je klant tijd te besparen en om de website bezoekers beter te motiveren om klant bij je te worden.

Die investering betaalt zich dus terug. 

3. Het beheer en aanpassingen maken

Als je je website geheel laat beheren en aanpassen door de bouwer zijn de kosten van het opzetten hoger als je veel inhoud op je website nodig hebt. Als je je website alleen in de basis op laat zetten en vervolgens zelf het grootste deel van de inhoud gaat toevoegen zijn de kosten lager.

De mate waarin aanvullende beheerfunctionaliteiten ingebouwd worden is mede bepalend voor de prijs, maar wanneer dit goed gebeurd verdien je dit ruimschoots terug doordat je later minder tijd en geld kwijt bent voor het aanpassen van je website.  

4. Het grafisch ontwerp

Voor het ontwerp van een website kan gebruik gemaakt worden van bestaande sjablonen (de zogenaamde templates of thema's) waarvan de kopie enigszins worden aangepast aan je huisstijl. Dit is goedkoper dan wanneer het ontwerp speciaal voor jouw bedrijf op maat gemaakt wordt.

Maatwerk vormgeving kan echter essentieel zijn voor de functionaliteit, continuïteit en beleving van je website en voorkomt bovendien dat de gebruikte template of thema na een tijdje niet meer ondersteund wordt waardoor je uiteindelijk een geheel nieuwe zal moeten aanschaffen. 

5. Continuïteit wel of niet meenemen

Kies je voor een CMS zoals Wordpress omdat dit op het moment voldoet aan je eisen, dan ben je meestal goedkoper uit dan bij een geavanceerder CMS zoals Joomla! of Drupal.

Als je bedrijf groeit en meer complexere functionaliteiten zijn gewenst, kan het zijn dat de Wordpress website niet meer voldoet en zal je (weer) een nieuwe website moeten laten maken. In dat geval is goedkoop dus duurkoop.  

6. De hosting van de website

Hosting voor een website kan of heel goedkoop of juist te duur zijn. Dit heeft te maken met de kwaliteit van hosting en van eventuele tussenpersonen.

Vaak biedt een websitebouwer tevens hosting via zijn bedrijf aan, dit is doorgaans duurder dan wanneer je zelf direct hosting bij de provider afneemt. Zelf hosting afnemen maakt je bovendien onafhankelijker van de websitebouwer. 

7. Het bureau

De prijs wordt mede bepaald door het uurtarief van de websitebouwer en de overheadkosten van het bureau. De uurprijs kan liggen tussen de 25 euro voor een beginner tot 250 euro of meer bij een vooraanstaand groot bureau.

Zalesto houdt de overheadkosten bewust laag en zoekt naar mogelijkheden die minder geld kosten, maar niet afdoen aan de kwaliteit. Met meer dan 10 jaar ervaring kunnen we snel en efficiënt betaalbare, unieke websites bouwen.
  

  


 

Wat kost een website?

Gemiddelde kosten voor de ontwikkeling van een website:
0 - 500 €

Kale website met kopie vormgeving en zonder toegevoegde content. Je moet zelf aan de slag. Veel addertjes onder het gras.
  

500 - 1000 €

Basis website met kopie vormgeving. Beheer vanuit de achterzijde zelf leren en toepassen.
  

1000 - 2000 €

Website met enkele eenvoudige functionaliteiten. Beheer vanuit de achterzijde of eventueel ingebouwd voorzijde-beheer.
  

2000 - 5000 €

Unieke website met maatwerk vormgeving, toegevoegde functionaliteiten, eventueel ingebouwd voorzijde-beheer.
  

5.000 - 15.000 €

Unieke website met maatwerk vormgeving en toegevoegde complexere functionaliteiten (zoals bijvoorbeeld een webshop).
  

Meer dan 15.000 €

Afhankelijk van de grootte, maatwerk wensen, functionaliteiten en de tarieven van de bouwers kan het altijd duurder.

Een website voor 300 euro? Dat kan, ook bij ons! Gratis website? Geloof het maar niet want voor niets gaat alleen de zon op. Zelf doen? Weet je het zeker? We hebben een aantal valkuilen voor je op een rijtje gezet.